Schouderklachten

Hieronder vindt u informatie over schouderklachten. Voor deskundig advies m.b.t. uw klacht en onze producten, neemt u dan gerust even contact op met onze adviseurs: +31-413-230000 of per email via info@easy-ergonomics.nl 

De schouder kan vrij snel overbelast worden, waardoor u last krijgt van schouderklachten. Door schouderpijn kunt u vaak uw arm nauwelijks bewegen, waardoor u niet meer normaal kunt functioneren in het dagelijkse leven. Simpele dingen als aankleden, autorijden of typen achter uw computer kunnen lastig zijn. Hieronder kunt u meer lezen over de soorten schouderklachten, de oorzaken, de symptomen en de behandeling van schouderklachten.

Soorten schouderklachten

Heeft u last van pijn aan uw schouder en weet u niet waar het vandaan komt? Slechts in een beperkt aantal gevallen kan door de arts een duidelijke diagnose worden gesteld. Uw fysiotherapeut of arts zal via onderzoek proberen te achterhalen of er sprake is van een specifieke aandoening of van aspecifieke klachten. Wanneer de oorzaak duidelijk is, spreekt men van specifieke klachten aan de schouder. Voorbeelden van specifieke klachten aan de schouder zijn:

•    een slijmbeursontsteking van de schouder
•    slijtage
•    een schouderfractuur
•    RSI

Wanneer de oorzaak niet duidelijk is, is er sprake van een aspecifieke klacht. Er is bijvoorbeeld niets zichtbaar op een MRI- of röntgenfoto, maar toch kunt u last hebben van lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door stress, maar kan ook een lichamelijke oorzaak hebben.
Men kan schouderklachten ook onderverdelen in chronische en acute klachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute schouderklachten. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische schouderklachten. Er wordt vaak gedacht dat er bij chronische schouderklachten niets meer kan worden gedaan, maar zelfs bij chronische klachten kunnen aanpassingen aan de werkplek en het gebruik van ergonomische producten, zoals een ergonomische muis en een mini toetsenbord, en behandelingen van arts of fysiotherapeut goed werken!

Oorzaken schouderklachten

Klachten aan de schouder kunnen op diverse manieren ontstaan. Schouderklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door langdurige statische repeterende werkzaamheden (RSI), een slechte werkhouding, overbelasting en stress. Maar ook bijvoorbeeld door een val, een peesontsteking of een slijmbeursontsteking.
RSI ontstaat door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging, waarbij spieren continue onder spanning staan. Wat zijn de symptomen van RSI? En wat zijn veelvoorkomende klachten van RSI ? Vaak beginnen de klachten als een tintelend gevoel of lichte pijn. Deze RSI klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Lees hier verder over RSI: de oorzaak, symptomen en behandeling.

Symptomen schouderklachten

De symptomen die u bij schouderklachten kunt ervaren,  zijn afhankelijk van de oorzaak van de schouderklachten. Veel voorkomende symptomen zijn:
•    pijn in of rondom de schouder
•    nek- en schouder spanning, ook na ontspanning en na het werk;
•    lichte of zwaardere hoofdpijnen;
•    verminderde mobiliteit en kracht van de arm
•    zwaar gevoel in nek, schouders of armen
•    niet kunnen heffen van de arm
•    verminderde kracht in de arm
•    instabiel/onzeker gevoel in de schouder
•    ‘kraken’ van de schouder


Voorkom schouderklachten door uw werkplek aan te passen

De behandeling van schouderklachten is afhankelijk van de oorzaak van uw klacht en de mate van klachten. Allereerst adviseren wij altijd om uw arts en/of fysiotherapeut te raadplegen. Daarnaast adviseren wij u om kritisch te kijken naar uw werkplek. Hieronder geven wij u enkele tips die u kunnen helpen om schouderklachten te voorkomen en/of verminderen.
1.    Maak gebruik van een ergonomische muis: Wanneer u langdurig en intensief gebruik maakt van een muis kunt u last krijgen van klachten aan de hand, pols, arm, schouder en nek. Het gebruik van een ergonomische muis, waarbij de hand in een neutrale ontspannen positie wordt gehouden, kunt u deze lichamelijke klachten verminderen of zelfs volledig genezen.
2.    Maak gebruik van een mini toetsenbord: Het intensief gebruiken van een standaard toetsenbord kan leiden tot RSI klachten in met name de schouders en nek, doordat een standaard toetsenbord het werken met de muis binnen de schouderlijn tegengaat. Het gebruik van een minitoetsenbord kan deze klachten voorkomen.
3.    De bovenzijde van uw monitor dient op ooghoogte te staan of enkele centimeters lager. Door gebruik te maken van een Monitorarm  of Monitorstandaard  kunt u eenvoudig uw monitor in hoogte en diepte instellen.
4.    Stel uw beeldscherm in op de juiste kijkafstand. De juiste kijkafstand kan per persoon variëren van 50 tot 90 centimeter afhankelijk van de grootte van uw beeldscherm. Het instellen van uw beeldscherm benodigd enige oefening. Probeer diverse afstanden uit welke voor u het beste zijn. U merkt al snel welke afstand voor u de juiste is. U dient woorden te kunnen lezen zonder naar voren te hangen en zonder uw ogen overmatig in te spannen.
5.    Plaats uw scherm in een hoek van 90 graden ten opzichte van uw kijklijn.
6.    Plaats een Documenthouder  tussen uw toetsenbord en monitor: Wanneer u veel met documenten werkt achter uw computer, is een documenthouder noodzakelijk. Een neutrale houding van het bovenlichaam en hoofd is bij computerwerk erg belangrijk, zodat de nek en schouders minder worden belast. De documentenhouder moet zodanig worden geplaatst dat oncomfortabele hoofd- en oogbewegingen tot het minimum zijn beperkt en het hoofd zoveel mogelijk recht kan worden gehouden.
7.    Maak gebruik van uw armsteunen: Wanneer u uw armen laat rusten op de armsteunen van uw bureaustoel wordt spanning op armen en schouders beperkt. Als de armsteunen van uw bureaustoel goed instelbaar zijn, raden we aan deze te gebruiken. Als uw bureaustoel geen armleggers heeft raden wij het gebruik van een armsteun aan.