Rugklachten

Hieronder vindt u informatie over rugklachten. Voor deskundig advies m.b.t. uw klacht en onze producten, neemt u dan gerust even contact op met onze adviseurs: +31-413-230000 of per email via info@easy-ergonomics.nl

Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 85% van de bevolking vroeg of laat te maken krijgt met rug- en/of nekklachten. Rugklachten kunnen erg vervelend zijn en kunnen ervoor zorgen dat u beperkt wordt in het uitvoeren van uw werk en andere dagelijkse activiteiten. Rugklachten kunnen ontstaan door verschillende blessures en aandoeningen. Hoe deze aandoeningen het beste behandeld kunnen worden is afhankelijk van de oorzaak van de aandoeningen en per persoon verschillend. Hieronder leest u meer over welke soorten rugklachten er zijn, de soorten rugklachten en over hoe deze klachten behandeld kunnen worden.

Soorten rugklachten

Rugklachten kunnen worden verdeeld in aspecifieke en specifieke klachten en chronische en acute klachten. De aspecifieke vorm bestaat uit klachten die ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Er is bijvoorbeeld niets zichtbaar op een MRI- of röntgenfoto, maar toch heeft men last van lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door stress of spierknopen.
 
Men kan rugklachten ook onderverdelen in chronische en acute klachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute rugpijn. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische rugpijn. Er wordt vaak gedacht dat er bij chronische rugklachten niets meer kan worden gedaan, maar zelfs bij chronische klachten kunnen aanpassingen aan de werkplek, zoals een goede ergonomische bureaustoel, zit-sta bureaus en behandelingen van arts of fysiotherapeut goed werken!

Oorzaken rugklachten

Rugklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende blessures en aandoeningen, zoals een rughernia, slijtage, posturaal syndroom en instabiliteit. Bij het posturaal syndroom worden de klachten veroorzaakt door het aannemen van een slechte lichaamshouding. De pijnklachten die men voelt bij deze posturaal syndroom, zijn vaak een zeurende pijn en een vermoeid gevoel in de rug. Opvallend is dat wanneer men lang in een verkeerde houding heeft gezeten of gestaan, de klachten verergeren en de klachten juist afnemen bij verandering van houding of beweging. Bij instabiliteit van de onderrug kunnen klachten al snel verminderen als de kleinere spieren die de romp stabiliseren bij kleine bewegingen, zoals lang zitten of staan, getraind worden door middel van rompstabiliteitstraining en het aannemen van een juiste lichaamshouding.

Er zijn ook een aantal algemene factoren waardoor men sneller rugklachten kan krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding, zwaar fysiek werk, eenzijdig werk, overbelasting, stress etc.

Symptomen rugklachten

De symptomen die men bij rugklachten ervaart, zijn afhankelijk van de oorzaak van de rugklachten. Veel voorkomende symptomen zijn:

•    zeurende of stekende pijn
•    pijn die er ineens ‘inschiet’
•    pijn die uitstraalt naar billen en benen
•    pijn die erger wordt bij lang zitten of lang staan en minder wordt bij bewegen
•    pijn die erger wordt bij zwaar tillen of andere zware belasting
•    verminderde beweeglijkheid van de rug
•    stijfheid van spieren in de rug
•    gevoelsstoornissen en/of krachtsverlies in de benen

Behandeling rugklachten

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van uw klacht en per type rugklachten verschillend. De behandeling van een hernia is bijvoorbeeld anders dan de behandeling van instabiliteit van de onderrug. Ook is de behandeling afhankelijk per persoon en de mate van klachten. Allereerst adviseren wij altijd om uw arts en/of fysiotherapeut te raadplegen. Daarnaast geven wij u graag drie simpele oplossingen die u kunnen helpen om rugklachten te voorkomen en/of verminderen.

1.    Maak gebruik van een ergonomische bureaustoel. Door gebruik te maken van een goede Ergonomische bureaustoel kunt u de  bureaustoel instellen naar uw persoonlijke voorkeuren. Een goede, actieve zithouding vermindert lichamelijke klachten en bevordert de arbeidsproductiviteit. Het menselijk lichaam is uitgerust met een wervelkolom die zorgt voor balans en mobiliteit. Wanneer u in een normale stoel zit, neemt uw wervelkolom een onnatuurlijke positie aan. Door te investeren in arbo-vriendelijke hulpmiddelen, zoals een ergonomische bureaustoel, wordt de fysieke belasting van de wervelkolom lager. Het resultaat: minder klachten en een betere werkomgeving.

2.    Kies voor een in hoogte verstelbaar bureau. Met een Zit Sta Bureau wisselt u eenvoudig tussen zittend en staand werken. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig wisselen tussen zittend en staand werken de kans op lichamelijk klachten en RSI aanzienlijk kan verminderen.

3.    Maak gebruik van een documenthouder en plaats deze tussen uw toetsenbord en monitor. Door een documenthouder tussen uw toetsenbord en beeldscherm te plaatsen werkt u in één lijn. Dit voorkomt dat u uw hoofd en rug veelvuldig moet draaien om uw documenten te kunnen lezen en schrijven. Door een documenthouder zit u ook rechterop. Dit voorkomt klachten aan uw nek en rug.

4.    Stel u monitor op de juiste hoogte en diepte. Een te lage en/of te diepe instelling van uw monitor kan er voor zorgen dat u voorover hangt i.p.v. rechtop zit. Het gebruik van een monitorarm of monitorstandaard kan u helpen bij het juist instellen van uw monitor.