Nekklachten

Hieronder vindt u informatie over nekklachten. Voor deskundig advies m.b.t. uw klacht en onze producten, neemt u dan gerust even contact op met onze adviseurs: +31-413-230000 of per email via info@easy-ergonomics.nl

Langdurig in een verkeerde houding achter de computer zitten, kan uiteindelijk leiden tot nekklachten, doordat nek- en schouderspieren overmatig worden aangespannen. Nekklachten zijn een veel voorkomend probleem en kunnen verschillende oorzaken hebben. Ook kunnen de symptomen en behandeling erg gevarieerd zijn. Hieronder kunt u meer informatie over de verschillende soorten nekklachten, oorzaken, symptomen en behandeling van deze aandoening lezen.

Soorten nekklachten

Nekklachten vallen onder de term CANS. CANS staat voor Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder. Deze term wordt door professionals gebruikt voor klachten met een duidelijke medische oorzaak. Er zijn 23 specifieke aandoeningen (specifieke CANS) die vaak kunnen worden verholpen door de klachten te behandelen. Daarnaast zijn er ook CANS RSI klachten zonder duidelijke medische oorzaak. Deze noemen we Aspecifieke CANS. Voor Aspecifieke CANS is het minder makkelijk te behandelen.

Men kan nekpijn ook onderverdelen in acute en chronische nekklachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute nekpijn. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische nekklachten. Er wordt vaak gedacht dat er bij chronische nekklachten niets meer kan worden gedaan, maar zelfs bij chronische klachten kunnen aanpassingen aan de werkplek en het gebruik van ergonomische producten, zoals een monitorstandaard, monitorarm, documenthouder en bepaalde therapievormen goed werken!  

Oorzaken nekklachten

Nekklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld:

•    een nekhernia
•    slijtage
•    het posturaal syndroom, ook wel houdingssyndroom genoemd. Met name het onderuit gezakt zitten waarbij het hoofd ten opzichte van de romp naar voren zakt, is belastend voor de nek. Hierbij worden met name de spieren aan de achterkant van de nek zwaar belast en kunnen hier pijnklachten optreden.

Daarnaast zijn er nog andere oorzaken, zoals osteoporose (botontkalking) of wervelfracturen. Er zijn ook factoren die de kans op klachten aan de cervicale wervelkolom vergroten. Dit noemen we risicofactoren. Nekklachten kunnen namelijk veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

•    stress of spanning
•    eenzijdig werk of beroep
•    in een verkeerde houding werken
•    in een verkeerde houding slapen
•    een plotselinge verkeerde beweging

Symptomen nekklachten

Nekklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. De symptomen die men bij nekklachten ervaart, is afhankelijk van de oorzaak van de nekklachten. Veel voorkomende symptomen zijn:

•    Stijf en beurs gevoel in de nek en schouder
•    Zwaar gevoel in nek en/of het hoofd
•    Lichte of zwaardere hoofdpijn
•    Uitstraling van zenuwpijn naar bovenrug, schouders, armen en handen
•    Krachtsverlies of tintelingen in armen
•    Bewegingsbeperking van de nek
•    Duizeligheidsklachten

Behandeling nekklachten

Er bestaat geen standaard behandeling voor het voorkomen van nekklachten.  De behandeling van nekklachten is per persoon en per klacht verschillend. Over het algemeen is het verminderen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid in de meeste gevallen noodzakelijk. Allereerst adviseren wij altijd om uw arts en/of fysiotherapeut te raadplegen. Daarnaast adviseren wij u om kritisch te kijken naar uw werkplek. Als u langdurig in een verkeerde houding staat of zit is dit lichamelijk belastend, omdat spieren aangespannen moeten worden om de houding te handhaven. Hieronder geven wij een aantal tips die u zullen helpen uw werkhouding te verbeteren:

1.    De bovenzijde van uw monitor dient op ooghoogte te staan of enkele centimeters lager. Door gebruik te maken van een Monitorarm  of Monitorstandaard  kunt u eenvoudig uw monitor in hoogte en diepte instellen.
2.    Plaats een Documenthouder  tussen uw toetsenbord en monitor. Een documenthouder vermindert het aantal bewegingen dat u hoeft te maken bij het gebruik (lezen/schrijven/overtypen etc.) van documenten en verbeterd de kijkafstand naar deze documenten.
3.    Stel uw beeldscherm in op de juiste kijkafstand. De juiste kijkafstand kan per persoon variëren van 50 tot 90 centimeter afhankelijk van de grootte van uw beeldscherm. Het instellen van uw beeldscherm benodigd enige oefening. Probeer diverse afstanden uit welke voor u het beste zijn. U merkt al snel welke afstand voor u de juiste is. U dient woorden te kunnen lezen zonder naar voren te hangen en zonder uw ogen overmatig in te spannen. Een monitorarm kan helpen bij het juist instellen van de monitor.
4.    Plaats uw monitor recht voor u, dus niet schuin voor u.
5.    Stel de armsteunen van uw bureaustoel in op de hoogte van uw bureaublad en toetsenbord. Uw ellebogen behoren in ontspannen houding te rusten op de armsteunen. Wanneer uw bureaustoel niet over armsteunen beschikt, kunt u gebruik maken van ergonomische armsteunen, zoals de Ergorest  of de Easy Armsteun.