ACTIE: gebruik de code "thuiswerken" voor 2,5% korting!! (uitgezonderd bundel/actie producten en zit-sta tafels, vraag hiervoor een offerte aan)

 

Ergonomie

Wat is ergonomie en waarom is het belangrijk? De mens is altijd op zoek naar hulpmiddelen om het leven gemakkelijker en aangenamer te maken. Denk hierbij onder andere aan de auto om ons te verplaatsen, een stoel om op te zitten, schoenen om mee te lopen. Ondanks deze uitvindingen blijven we kampen met lichamelijke klachten. U kunt dus stellen dat er behoefte is aan hulpmiddelen die ons leven gemakkelijker en aangenamer maken, zonder last te krijgen van lichamelijke klachten. Ergonomie is de wetenschap die zich bezighoudt met het aanpassen van technische hulpmiddelen aan de behoeften, de capaciteit en de beperkingen van de mens. Ergonomie zit in de dingen die we dagelijks doen, maar de meesten kennen ergonomie vooral in arbeidssituaties (fysieke ergonomie).

Wat is ergonomie: fysieke ergonomie

Fysieke ergonomie houdt rekening met de menselijke anatomie, fysiologie en biomechanica in relatie tot de activiteiten. U kunt hierbij onder andere denken aan werkplekinrichting , werkhouding en een correcte zithouding achter de computer. Uit onderzoek, eigen ervaring en ervaringen van onze klanten blijkt dat er op een computerwerkplek, die op ergonomisch gebied aan de medewerkers aangepast is, veel gezonder, prettiger en efficiënter gewerkt wordt. Het ziekteverzuim zal teruggedrongen worden en de arbeidsproductiviteit zal stijgen. Investeren in het inrichten van een ergonomische werkplek ziet men vaak als kosten, maar door verlaging van het ziekteverzuim en verhoging van productiviteit betaalt deze investering zich vanzelf weer terug. Preventie van ziekteverzuim levert meer op dan geld. Een medewerker die door ziekte thuis zit, kost anderhalf tot tweeënhalf keer zoveel dan zijn brutoloonkosten zijn (door omzetverlies en vervanging of extra werk door collega's). Een goed ergonomisch ingerichte computerwerkplek, inclusief Ergonomische Muis  en Ergonomisch Toetsenbord , is essentieel. 

Ergonomie Betekenis

Het goed toepassen van ergonomie maakt werk lichter en gemakkelijker en is ook een uitstekend middel tegen arbeidsongeschiktheid en onnodig ziekteverzuim. Wat is de ergonomie betekenis?

De Nederlandse Vereniging voor Ergonomie hanteert de volgende definitie voor ergonomie:

“Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.”

In augustus 2000 formuleerde de IEA (International Ergonomics Association[1]) volgende definitie: Ergonomie (of human factors) is de wetenschappelijke discipline die zich bezig houdt met het begrijpen van de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem. Het is het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."