Adviespagina

Op deze pagina vindt u informatie over hoe u uw werkplek volgens ergonomische richtlijnen instelt om klachten te voorkomen en efficiënter te werken. Per productgroep wordt u duidelijk uitgelegd wat het voordeel is van het product en welke klachten ermee kunnen worden voorkomen of verholpen.

De volgende productgroepen zullen aan bod komen:


De ergonomische werkplek

Ergonomische werkplek

 1. De bovenzijde van uw monitor dient op ooghoogte te staan of enkele centimeters lager. Door middel van een Monitorarm  of Monitorstandaard  kunt u eenvoudig uw monitor in hoogte en diepte instellen.
 2. Stel uw beeldscherm in op de juiste kijkafstand. De juiste kijkafstand kan per persoon variëren van 50 tot 90 centimeter afhankelijk van de grootte van uw beeldscherm. Het instellen van uw beeldscherm benodigd enige oefening. Probeer diverse afstanden uit welke voor u het beste zijn. U merkt al snel welke afstand voor u de juiste is. U dient woorden te kunnen lezen zonder naar voren te hangen en zonder uw ogen overmatig in te spannen. Door middel van een monitorarm of monitorverhoger kunt u eenvoudig uw monitor in hoogte en diepte instellen.
 3. Plaats uw scherm in een hoek van 90 graden ten opzichte van uw kijklijn.
 4. Plaats een Documenthouder  tussen uw toetsenbord en monitor. Easy Ergonomics biedt diverse documenthouders.
 5. Stel de armsteunen van uw Bureaustoelen Live  in op de hoogte van uw bureaublad en toetsenbord. Uw ellebogen behoren in ontspannen houding te rusten op de armsteunen.


Ergonomische muis

De muis is één van de grootste RSI veroorzakers. Het gebruik van een Ergonomische Muis  kan RSI klachten eenvoudig voorkomen of verminderen. Bij het gebruik van een standaard muis, zoals deze op vele plaatsen te koop is, is het nodig dat u uw onderarm draait zodat de handpalm naar beneden gericht is. Om deze draaiing te maken is spierkracht nodig. Weliswaar is dit geen intensieve inspanning, echter doordat u deze houding meerdere uren per dag aan moet nemen om uw muis te kunnen gebruiken, kunnen uw onderarm en bovenarm signalen afgeven in de vorm van stijve spieren, pijnscheuten en zeurende pijnen. Het negeren van deze signalen kan leiden tot blijvende RSI klachten.     


De minst belastende manier om toch te kunnen muizen is om een verticale muis te gebruiken. Veel van deze muizen hebben een verticale houding, ook wel de "handshake" houding genoemd.

Voordelen van een ergonomische muis:

 • Plaatst de hand en onderarm in neutrale positie
 • Vermindert spierspanning in de onderarm
 • Draagt bij aan voorkoming / verlichting RSI

ergonomische muis

Mini toetsenbord

Het gebruik van de muis is afhankelijk van de vorm en positie van uw toetsenbord. De ideale positie voor uw muis is in één lijn met schouder en elleboog of nog dichter naar het midden zoals het geval is bij de Rollermouse . Er wordt ook wel gesproken over "muizen binnen de schouderlijn".

Minitoetsenbord

Bovenstaande illustratie (links) laat een standaard toetsenbord zien. Doordat een standaard toetsenbord aan de rechterzijde een numerieke gedeelte heeft, dient u uw muis te bedienen buiten uw schouderlijn. Hierdoor ontstaat spierspanning in schouder, achterkant schouder en arm.


Het voordeel van een Mini Toetsenbord  is dat het mini toetsenbord geen numeriek gedeelte heeft, waardoor het mini toetsenbord smaller is. Zoals de rechter illustratie aangeeft kunt u hierdoor binnen uw schouderlijn werken met uw muis waardoor klachten kunnen worden voorkomen of verholpen.

Naast de ergonomische aspecten van een mini toetsenbord is een mini toetsenbord door zijn compacte afmetingen eenvoudig mee te nemen in een laptoptas, bijv. als u vaak onderweg bent of mobiel werkt.

Voordelen:

 • Maakt muisgebruik binnen de schouderlijn mogelijk
 • Vermindert spierspanning in arm en schouder
 • Ruimte besparend
 • Door compacte afmetingen eenvoudig mee te nemen


Laptopstandaard
Juiste houding laptopstandaardHet laptopgebruik neemt steeds meer toe. Steeds meer mensen verkiezen een laptop boven een desktop computer. Het nadeel van een laptop is dat de instelbaarheid zeer beperkt is, doordat het scherm niet onafhankelijk van het toetsenbord in hoogte of diepte versteld kan worden. Door deze beperkte instelbaarheid is het vaak niet mogelijk om een ergonomisch verantwoorde houding aan te nemen.

De eerste illustratie laat duidelijk zien wat het probleem is van de beperkte instelbaarheid van de laptop.

 1. Doordat het beeldscherm te laag ingesteld staat, dient u voorover te buigen. Dit zorgt voor belasting aan rug en nek.
 2. Rechtop zitten zorgt ervoor dat de kijkafstand tot het beeldscherm groot is, waardoor lezen bemoeilijkt wordt. Hierdoor dienen uw ogen een te grote inspanning te leveren waardoor hoofdpijn kan ontstaan.

Het gebruik van een Laptopstandaard  is een eenvoudige oplossing om bovengenoemde problemen te voorkomen of op te lossen. Door het gebruik van een laptopstandaard is het wel noodzakelijk om een losse muis te gebruiken in plaats van het geïntegreerde touchpad van de laptop én tevens dient er een apart toetsenbord gebruikt te worden, bij voorkeur een minitoetsenbord.

Voordelen:

 • Brengt uw laptop beeldscherm op de juiste hoogte
 • Creëert een ergonomische houding
 • Past uw laptopwerkplek aan volgens ARBO wetgeving
 • Voorkomt nekklachten
 • Voorkomt rugklachten


Documenthouder

Documenthouders worden al jaren geadviseerd door ARBO-specialisten. Een Documenthouder  zorgt niet alleen voor een opgeruimde werkplek, maar kan ook klachten aan nek, rug en ogen voorkomen of verhelpen.

Documenthouder


Documenthouder

Door een documenthouder tussen uw toetsenbord en beeldscherm te plaatsen werkt u in één lijn. Dit voorkomt dat u uw hoofd en rug veelvuldig moet draaien om uw documenten te kunnen lezen en schrijven. Dit voorkomt klachten aan uw nek en rug.

Door een documenthouder te gebruiken plaatst u direct uw documenten op een juiste lees-afstand waardoor uw ogen niet overmatig hoeven in te spannen om de documenten te kunnen lezen. Overmatige inspanning van uw ogen kan leiden tot hoofdpijn.

Een documenthouder creëert tevens, bij juist gebruik, een opgeruimde werkplek zodat u efficiënter werkt.

Indien u op een laptop werkt adviseren wij een laptopstandaard met documenthouder.

Voordelen:

 • Voorkomt nekklachten
 • Voorkomt rugklachten
 • Voorkomt oogklachten/hoofdpijn
 • Creëert een opgeruimde werkplek
 • Werk efficiënter

 

Documenthouder